Fotografie: Theo Gelissen

Afgelopen week in Baarlo was het al zonnig weer. Maar dat de temperaturen medio oktober nog tot tropische hoogte op zouden gaan lopen had niemand verwacht. Maar als dat toch gebeurd, waar kun je dan beter zijn dan bij de Helmcross in Helmond?

En zo geschiedde, de tweede wedstrijd uit de Toma Cycles Cup ging van start op recreatiegebied Berkendonk. De organisatie had weer een loodzwaar parcours uitgestippeld met hier en daar wat kleine wijzigingen ten opzichte van vorig jaar.

Het droge weer maakte alles nog zwaarder, technischer en een tikkie gevaarlijker.

De dag begon uiteraard met blok 1A waarbij de junioren MTB en CX en de dames het beste uit zichzelf mochten halen. Dat het de dag van de comebacks zou worden wisten we toen nog niet, maar door de vele valpartijen en bijbehorend materiaal pech waren veel renners gedwongen om terug te vechten voor hun plaats. En wonder boven wonder lukte dat nog vaak ook zodat iedere podiumplek iets heroïsch in zich had.

Tot overmaat van ramp blies de harde wind de finishboog omver, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook bij jeugd was er een grote opkomst en werd er verhit gestreden om de plaatsen.

Om 12:00 was het de beurt aan de Mannen en Masters CX. Ook hier waren ze in grote getale naar Helmond gekomen. Ook veel mysterieuze renners die ook eens wilden zien wat de organisatie van de Helmcross te bieden heeft.

De winst bij de Masters was voor Edwin Raats, maar de strijd om plaats 2 en 3 tussen Rene Kuhlman en John Keulers was er ééntje om van te smullen. Waar John het leek te winnen van Rene, kwam hij terug opzetten en denderde over John heen om zo plek 2 veilig te stellen.

Na de pauze mochten jeugd 1 en 2 aan de bak. Het lijkt erop of steeds meer jeugdrennertjes de weg naar de Toma Cycles Cup gevonden hebben want ook hier was het druk. Ook hier hebben we genoten van mooie wedstrijden en voor iedere plaats werd hard gevochten.

Als laatste gingen de mountainbikers van start. Nu is het rondje meer voor crossers dan voor mountainbikers, maar de omstandigheden maakte het dat ook zij al hun technische skills in moesten zetten om op de been te blijven. Dus ook zij hebben genoten van een leuke middag in Helmond.

Volgende week gaan we weer de hoogte in en kunnen de renners gaan klimmen in Brunssum.

De uitslagen van vandaag:

In Blok 1A, bij de Vrouwen, was het LOTTE JACOBS die haar 1ste overwinning mocht noteren. Bij de Nieuwelingen/Junioren CC was het ZENO PORTERS die de sterkste was en zijn 1ste overwinning liet optekenen terwijl bij de Nieuwelingen/Junioren MTB JARNO SCHOONUS voor de 2de keer als eerste over de meet kwam.

In Blok 1B, Jeugd 3, was het TOM VAN DER VALK die zijn 1ste overwinning van dit seizoen pakte.

In Blok 2 was het, bij de Mannen CC, WESSEL COPPELMANS die voor de 1ste keer de overwinning pakte terwijl bij de Masters CC EDWIN RAATS alweer zijn 2de overwinning mocht noteren.

In Blok 3A, Jeugd 1, was het ADNE CAPPON die voor de 1ste keer dit seizoen de overwinning mee naar huis nam.

In Blok 3B, Jeugd 2, was het MIKA BRANDS die de 2de overwinning van het seizoen mocht noteren.

In Blok 4, het laatste blok, komen de MTB’ers aan bod. Bij de Mannen MTB was het GODY JACOBS die de overwinning pakt, zijn 1ste. Bij de Masters MTB was het LEÓN CRIENEN die voor de 1ste keer als eerste over de finish kwam.

Jeugd 1
1e ADNE CAPPON
2e KAY VAN ELDONK
3e THIJMEN HENDRIKX
Jeugd 2
1e MIKA BRANDS
2e MEADOW WILLEMS
3e DANIEL RIEDIJK
Jeugd 3
1e TOM VAN DER VALK
2e LUKAS VAN DER VALK
3e BRITT KERSTE
Nwl/Jnr CC
1e ZENO PORTERS
2e LARS VAN ARK
3e JENS VAN KORVEN
Nwl/Jnr MTB
1e JARNO SCHOONUS
2e SJOERD VAN DE MORTEL
3e BRAM VAN EIJSDEN
Vrouwen
1e LOTTE JACOBS
2e ANOUK REEN
3e SCARLETT SOUREN
Mannen Cyclocross
1e WESSEL COPPELMANS
2e DAAN BONGERS
3e LUUK NISSEN
Masters Cyclocross
1e EDWIN RAATS
2e RENÉ KUHLMANN
3e JOHN KEULERS
Mannen MTB
1e GODY JACOBS
2e NOUD PEETERS
3e YANNICK SMEDTS
Masters MTB
1e LEÓN CRIENEN
2e PETER MEERBURG (50+)
3e JOHAN SLECHTEN